Son dönemde, düğünlerde hediye olarak takılan çeyrek altınların arasında sahte takıların sayısında artış yaşanmaktadır. Bu tür sahte altınlar genellikle kuyumculara getirildiğinde ortaya çıkmaktadır. Sahte çeyrek altınlar, özellikle düşük maliyetli takı mağazalarından (örneğin, "20 milyoncu" tarzı yerlerden) satın alınmakta ve bilinçli bir şekilde düğünlerde takı olarak verilmektedir. Peki, sahte çeyrek altınları nasıl tespit edebiliriz?
Bu tür takılar, gerçek çeyrek altın boyutunda ve görünümünde olup, içlerinde altın bulunmayan teneke vb. malzemelere baskı yapılarak yapılan ve daha çok 1 milyoncu veya takı aksesuarları satan yerlerden alınan bujiterilerdir. Takıyı takan kişi bu tarz ürünleri bilinçli olarak temin etmekte ve düğünlerde takmaktadırlar.
Çeyrek altın boyutunda ve görünümünde üretilen ancak 14 ayar olan ve 0.20 gram gibi çok düşük gramajlarda üretilen altınlar, genellikle çocuklara hediye amaçlı tasarlanmaktadır. Ancak, bazı kişiler bu hafif altın takıları da çeyrek altın niyetine kullanabilmektedir. Bu takılar, sahte olarak değerlendirilmese de, takı olarak kullanıldığında yanıltıcı olabilmektedir. Düğün sahipleri bunları çeyrek altın gibi saymakta bozdurmaya getirince farkına varmaktadır.
Bazı artniyetli ve altnı üretim süreçlerini bilen atölyeler tarafından basılan düşük ayarlı çeyrek altınlar da piyasada son dönemde yaygın olarak görülmektedir.Çeyrek altınlar altınlar, 22 ayar yerine daha düşük ayarda üretilir ve dış görünüş olarak gerçek çeyrek altınla neredeyse aynıdır. Düşük ayarlı bu tür sahte çeyrek altınlar, kuyumcular arasında dolandırıcılık amacıyla piyasaya sürülebilir ve uzmanlık gerektiren bir tespiti vardır. Özellikle son dönemde, kuyumculuk sektöründe tecrübeli çalışanların sayısının azalması nedeniyle, düşük ayarlı altınların tespit edilmesi daha zor hale gelmiştir. Tecrübeli kuyumcular çeyrek altın ve diğer altınları görünümden, sarrafiye altınlarının banko camınn üstüne atarak çıkarttığı sesten anlayabilmektedirler.
Sonuç olarak, düğünlerde hediye edilen altınlarda ya da yatırımlık olarak alınan çeyrek altınlarda sahtecilik ve düşük ayar riskini ortadan kaldırmak için güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmalı suistimal edecek kişilere prim verilmemelidir.